Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Forumträff: Proteinrika livsmedel från havet

2019-12-11.10:00 - 15:30

Hur kan vi skala upp de lokala biomarina näringarna i Västsverige och få ut fler hållbara och proteinrika livsmedel från havet till samhället? Och hur kan vi också arbeta kring förändrade normer och konsumtionsmönster för att ytterligare öka efterfrågan? Det är några av de frågor som kommer att beröras på Agenda 2030 i Väst forumträff om proteinrika livsmedel från havet. Dessutom bjuds det på julbordsinspirerad lunch baserad på tång, samt rundvandring på Kristineberg

Vi behöver mätta en växande befolkning på ett hållbart och hälsosamt sätt. Globalt sett kommer idag endast 6 % av vårt proteinintag från de biomarina näringarna, samtidigt som 70 % av jordens yta består av hav. När man tänker på mat från havet kanske många tänker på fiskfiléer, men havet har mycket mer än så att erbjuda och många innovativa lösningar finns redan.

Det svenska vattenbruket och de biomarina näringarna är fortfarande till stor del ett outforskat område trots att vi har en enorm potential och mycket kust. En potential som ytterligare kan bidra till Sveriges uppfyllande inom flera av de Globala målen.

Det finns ett uttalat behov av ökad samverkan mellan entreprenörskap och marin forskningskompetens. Samtidigt behöver vi också arbeta för förändrade normer och konsumtionsvanor för att de marina livsmedlen till större utsträckning ska bli en naturlig del av vår vardagskost.

 

Program

9.30-10 Kaffe och registrering

10:00-12:00 Föreläsningar

12:00-13:00 Lunch

13:00-15:00 Workshop

15:00-15.30 Frivillig rundvandring på Kristineberg

 

Bekräftade talare: Ingrid Undeland, Professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers; Kristina Snuttan Sundell, Professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, Joel Oresten, VD Smögenlax Aquaculture; Linnéa Sjögren, grundare av Catxalot

Anmäl dig här

Detaljer

Datum:
2019-12-11
Tid:
10:00 - 15:30
Evenemang Kategori:

Arrangörer

GAME/Agenda 2030 i Väst
Maritima klustret i Västsverige
Innovatum
Kristineberg Marine Research and Innovation Centre

Plats

Kristineberg marina forskningsstation vid Göteborgs universitet i Fiskebäckskil.
Webbplats:
https://loven.gu.se/om-lovencentret/kristineberg