Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Årlig konferens med Agenda 2030 i Väst

2019-11-20

Gratis

Varmt välkommen till årets konferens med Agenda 2030 i Väst, i samarbete med CSR Västsverige och Glokala Sverige, ett projekt som drivs av Svenska FN-förbundet i samarbete med Sveriges kommuner och landsting. Genom kunskapshöjande presentationer och workshoppar får du tillfälle att lära och inspireras av goda exempel både från regionen och från andra delar av landet och världen.

Ett övergripande tema för årets konferens är hur en fördjupad kunskap om relationerna mellan målen kan bidra till maximal samhälls- och affärsnytta samtidigt som negativa bieffekter minimeras.

Dagen består av två delar, en förmiddagskonferens samt tre parallella workshoppar under eftermiddagen. Du kan välja mellan att anmäla dig enbart till konferensen eller till båda delarna

 

Program

Ladda ner program som pdf

8.30 – 9.00 Registrering och fika

 

9.00 – 9.10 Hej och välkommen

Fredrika Klarén, ordförande GAME/Agenda 2030 i Väst och hållbarhetschef för KappAhl
Rebecka Jorquera, verksamhetsledare GAME/Agenda 2030 i Väst
Moderator Tommy Borglund, lektor vid Handelshögskolan i Örebro

 

9.10-9.30 Utblick

Globala målen som verktyg – globalt, nationellt och lokalt
Albert Askeljung, projektledare på UNDP Sverige

9.30 – 10.35 Från målkonflikter till synergier för en ökad nytta

Konflikt eller konsensus – politikens utmaningar i hållbarhetsarbetet
Ulf Kamne, konsult hållbar stadsutveckling och f.d kommunalråd, Göteborgs stad

Kreativa krockar – att ta vara på skavet
Mia Edofsson, hållbarhetschef Akademiska Hus samt vice ordförande Global Compact Sweden

Hållbar lönsamhet och lönsam hållbarhet: Hur små tillverkningsföretag kan uppnå ekonomisk och ekologisk hållbarhet
Jim Andersén, professor i företagsekonomi, Högskolan i Skövde

Så har vårt hållbarhetsarbete inspirerats av FN:s hållbarhetsmål
Susan Iliefski Janols, VP Sustainability Products & Services, Essity

Nya affärsmöjligheter med Agenda 2030
Louise König, chef för hållbar affärsutveckling, Ramboll Sverige

 

10.50 – 12.00 Agenda 2030 i Väst(sverige)

Västsveriges arbete med Agenda 2030
Mikael Cullberg, chef för länsledningens kansli, Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Gustaf Zettergren, miljöchef, Västra Götalandsregionen

Akademins roll i genomförandet av de Globala målen
Jan Pettersson, föreståndare Göteborgs centrum för hållbar utveckling och professor i atmosfärsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Cirkulära affärsmodeller driver innovationer med hållbart värde
Karin Kruse och Christian Bergman, industriella utvecklare, IDC Skövde

Agenda 2030 lokalt – utmaning, chans och katalysator
Kerstin Söderström, utbildare och kommunikatör Glokala Sverige, Svenska FN-förbundet

Kommuners erfarenheter av arbete med Agenda 2030 (panelsamtal)
Jonas Kinnander, direktör ledningsstaben, Stadsledningskontoret Göteborgs stad
Ida Kyrkander, hållbarhetschef, Falköpings kommun
Martina Persson, utvecklingsledare miljö, Härryda kommun
Magnus Fredricson, strateg för hållbar samhällsutveckling, Skaraborgs kommunalförbund
Lena Ask, kvalitets- och utvecklingsstrateg, Tidaholm kommun

 

12.00 – 13.00 Lunch

 

13.00–15.30 Parallella workshoppar & summering

Deltagarna väljer mellan en av tre parallella workshoppar (se nedan)

 

15.30-16.00 Wrap up

 

Anmäl dig här

Bekräftade talare

 

Tommy Borglund, dagens moderator

Tommy är lektor vid Handelshögskolan i Örebro med mångårig erfarenhet av ansvarsfullt företagande (CSR-arbete), bland annat som ordförande för Social Venture Network (SVN), ett in­ter­na­tio­nellt nät­verk som ar­be­tar för lång­sik­tig håll­bar­het i affärer och verk­sam­he­ter.

 

 

 

Fredrika Klarén, KappAhl

Fredrika är hållbarhetschef på KappAhl och ordförande i Agenda 2030 i Väst sedan våren 2019. Fredrika hälsar välkommen till årets konferens.

 

 

 

 

Albert Askeljung UNDP Sverige

Albert är projektledare på UNDP Sverige och kommer att göra en utblick av hur de Globala målen används som verktyg – globalt, nationellt och lokalt

 

 

 

 

Ulf Kalme, konsult och f.d kommunalråd

Ulf är tidigare kommunalråd i Göteborg och har gedigen erfarenhet från politik, konsultbransch och ideell organisation. Han kommer prata om möjligheter och utmaningar för politisk konsensus kring hållbarhetsfrågorna.

 

 

 

 

Mia Edofsson, Akademiska Hus

Mia är hållbarhetschef för Akademiska hus samt vice ordförande i Global Compact Sweden. Hon kommer att föreläsa om hur vi kan ta vara på skavet (målkonflikter) och vår kreativitet.

 

 

 

 

Susan Iliefski Janols, Essity

Susan är hållbarhetsansvarig för produkter och tjänster globalt på hygienföretaget Essity (del av före detta SCA). Hon kommer att tala om varför och hur företagets hållbarhetsarbete är inspirerat av Agenda 2030.

 

 

 

Louise König, Ramboll

Louise är nybliven chef för hållbar affärsutveckling på Ramboll Sverige, vilket också är en helt ny funktion på företaget som ska växla upp företagets hållbarhetsarbete.

 

 

 

 

Gustaf Zettergren, Västra Götalandsregionen

Gustaf är miljöchef på Västra Götalandsregionen och kommer att tillsammans med Mikael Cullberg på Länsstyrelsen att prata om hur Västsverige tar sig an Agenda 2030.

 

 

 

Mikael Cullberg, Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Mikael är chef för länsledningens kansli, och kommer att tillsammans med Gustaf Zettergren på Västra Götalandsregionen att prata om hur Västsverige tar sig an Agenda 2030.

 

 

 

Jan Pettersson, Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV

Jan är föreståndare på Göteborgs centrum för hållbar utveckling och professor atmosfärsvetenskap vid Göteborgs universitet. Jan kommer att tala om hur akademin tar sig an Globala målen och hur akademin kan bidra till genomförandet av målen, med ett lokalt/regionalt perspektiv. Han kommer också att prata om vikten av samverkan för genomförandet av Agenda 2030.

 

 

Christian Bergman och Karin Kruse, IDC Skövde

Christian och Karin är industriella utvecklare på IDC Skövde – Skaraborgs utvecklingsbolag för industrin. Tillsammans kommer de att tala om hur cirkulära affärsmodeller driver innovationer med hållbart värde.

 

 

 

Kerstin Söderström, Svenska FN-förbundet

Kerstin är utbildare och kommunikatör för Svenska FN-förbundet och SKL:s utbildningskampanj Glokala Sverige som riktar sig till kommuner och regioner runt om i landet. Hon kommer att tala om hur arbetet med Agenda 2030 lokalt kan vara både en utmaning, chans och katalysator för förändring.

 

 

 

Jonas Kinnander, Stadsledningskontoret Göteborgs stad

Jonas är direktör för Ledningsstaben vid Stadsledningskontoret i Göteborgs stad. Han kommer att delta i ett panelsamtal om kommuners erfarenheter av att arbete med Agenda 2030

 

 

 

Ida Kyrkander, Falköpings kommun

Ida är chef för hållbar utveckling i Falköpings kommun. Hon kommer att delta i ett panelsamtal om kommuners erfarenheter av att arbete med Agenda 2030.

 

 

 

 

Martina Persson, Härryda kommun

Martina är utvecklingsledare inom miljö i Härryda kommun. Hon kommer att delta i ett panelsamtal om kommuners erfarenheter av att arbete med Agenda 2030.

 

 

 

 

Magnus Fredricson, Skaraborgs kommunalförbund

Magnus är strateg för hållbar samhällsutveckling på Skaraborgs kommunalförbund. Han kommer att delta i ett panelsamtal om kommuners erfarenheter av att arbete med Agenda 2030.

 

 

 

Lena Ask, Tidaholm kommun

Lena är kvalitets- och utvecklingsstrateg för Tidaholms kommun. Hon kommer att delta i ett panelsamtal om kommuners erfarenheter av att arbete med Agenda 2030.

 

 

 

Workshoppar

Workshop 1: Framtidssäkra er verksamhet – identifiera er värdekedja
Arrangör: CSR Västsverige

För att kunna maximera nyttan och minimera riskerna i sin verksamhet är det helt avgörande att ha koll på sin värdekedja. Målet med den här workshoppen är att utveckla er verksamhet genom att analysera er värdekedja utifrån perspektiven miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Värdekedjan hjälper er att bedöma hur långt ert ansvar sträcker sig. Resultatet från workshoppen kommer påverka era utvecklingsinsatser i framtiden. Tillsammans för affärer och samhällsansvar!

CSR Västsverige är Sveriges största sektorsöverskridande CSR-nätverk med över 330 medlemmar. Nätverket erbjuder bland annat kompetensutveckling, inspiration, verktyg och kontaktnät samt en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan privat, offentlig och idéburen sektor samt akademi.

Workshop 2: Vad innebär Agenda 2030 och de 17 globala målen för din kommun?
Arrangör: Glokala Sverige

Hur kan ni få draghjälp i ert hållbarhetsarbete och samtidigt bidra till en bättre värld? Följ med på en resa från FN-högkvarteret till vår egen kommunala verklighet. Ta chansen att dela idéer och erfarenheter och få konkreta tips från andra, om hur de Globala målen kan bli lokala och konkreta, och hur Agenda 2030 kan bli en katalysator i arbetet. Utmaningarna är globala – lösningarna ofta lokala!
Välkomna, ni  som vill få ett avstamp för ert Agenda 2030-arbete, men också ni som kommit igång och som funderar över nästa steg.

Projektet Glokala Sverige är ett samarbete mellan Svenska FN-förbundet och Sveriges kommuner och landsting (SKL), som stöttar och entusiasmerar för Agenda 2030 i Sveriges kommuner och regioner.

Workshop 3: Lär dig om verktyget SDG Impact Assement Tool
Arrangör: SDSN Northern Europe

Är det dags för en översyn av hur ni jobbar mot de globala hållbarhetsmålen? Under den här workshoppen får du veta mer om hur du använder verktyget SDG Impact Assessment Tool och lite tips om hur du kan tänka när du ska göra en utvärdering av din egen verksamhet. Det spelar ingen roll hur väl du känner till Agenda 2030, verktyget är utformat för att utgå från den kunskapsnivå man har. Det går att utvärdera lite olika saker såsom exempelvis ett projekt, en aktivitet eller en företagsidé. Tänk gärna ut ett konkret exempel från din verksamhet som du kan utgå från i genomgången.

SDSN Northern Europe är den nordiska delen av The UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), ett action-orienterat nätverk som fokuserar på att mobilisera nordisk vetenskaplig och teknologisk expertis för att lösa problem och bidra till ett mer hållbar samhälle. 

 

 

Detaljer

Datum:
2019-11-20
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:

Arrangörer

GAME
CSR Västsverige
Glokala Sverige

Plats

Science Park Skövde
Webbplats:
https://scienceparkskovde.se/sv/