Presentationer

Här hittar du presentationer från tidigare genomförda arrangemang:

Sammanfattning – Testbäddar för miljöteknik och affärsutveckling

Vad är egentligen en testbädd, vilka finns och hur kan miljöteknikföretag bli delaktiga? De här frågorna togs upp på Nätverket GAME:s frukostmöte på Business Region Göteborg den 13:e november. Sedan 2012 har ett stort antal företag samverkat kring 34 testbäddsprojekt, varav 17 fullskaliga projekt, inom ramen för VINNOVAs program Testbäddar inom miljöteknik. Totalt finansieras 70 projekt i programmet  – inräknat både testbädds- samt test-och verifieringsprojekt.

Undersökningar visar gott resultat och därför planerar Vinnova att fortsätta sin finansiering.

Exempel på några testbäddar inom miljöområdet som finansierats i Västra Götalandsregionen och Skåne är:

  • Återvinning av textil
  • Green cleaning
  • Materialåtervinning av plast
  • Solenergilösningar
  • Hydrokemiska metallåtervinningsprocesser
  • Algodling i massa- och pappersbruk

Så vad är då en testbädd? Jonas Norrman från Nätverket GAME beskriver det som en plattform för att prova nya saker. Den kan vara fysisk, att något är installerat och byggt, för att t ex testa hårdvara. Den kan vara virtuell för att pröva digitala modeller men det kan också vara en miljö för att testa nya idéer.

Finansiering för testbäddar finns både nationellt och på EU-nivå. Kontakta gärna Per Sunnergren på  Test site Sweden som är en  partner till Vinnova i programmet testbäddar inom miljöteknik. För EU-finansiering kan GAME ge råd till sina medlemmar och små och medelstoraföretag kan även vända sig till Enterprise Europe Network.

Tre idéer kring testbäddar presenterades på mötet .

  • Stadsutveckling. Anders Brodén från Borås Energi och Miljö och Sven Hermansson på SP berättade om planerna i Borås där ett beslut redan tagits kring att samlokalisera bl a kraftvärmeverk, avloppsreningsverk, biogasanläggning och återvinningscenter
  • Testbädd ODIN – öppen data. Lars Bern från Business Region Göteborg berättade om idéerna kring att minska energi-, vatten och elanvändning genom att tillgängliggöra energimätvärden
  • Miljöväder. Fredrik Hallgren från  IVL och Sofia Granath från Vinnter berättade att de ska samla in och analysera luftföroreningar för att sedan skapa en bild av läget. Fokus ligger på att enkelt tillgängliggöra data så att t ex en cyklist lätt kan hitta vägval med minst luftföroreningar.

Presentationer:
Introduktion testbäddar_Norrman
Borås Energi och Miljö_Anders_Brodén
SP_Sven_Hermansson
BRG_ODIN
IVL_Vinnter_Hallegren_Granath

 

Gott betyg till samverkan i Västsverige på GAME-dag om innovation och regional utveckling

Hur ser innovationsklimatet i Sverige ut? Vilka drivkrafter gör att hållbara innovationer utvecklas? Det var frågor i fokus då nätverket GAME – Göteborgs Action for Management of the Environment, bjöd in till årets GAME-dag 7 oktober.

Efter att GAME:s ordförande Åsa Wilske hälsat de över 70 personerna i Chalmers Scania-salen välkomna, tog moderator Kajsa Dahlsten, Handelskammaren, över och lotsade alla genom eftermiddagens fullspäckade agenda.

Innovationsklimat regionalt, nationellt och globalt

Första delen av programmet handlade om innovationsklimatet i Sverige, Västsverige och vår omvärld. Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova, gav en överblick över Vinnovas satsningsområde och gav en bild av den samhällsutveckling som lett fram till att innovation har blivit allt viktigare

“Utmaningarna och framtida lösningarna är ofta den arten att inte en person, en organisation, ett företag, ett land kan lösa detta, utan krävs arbete tvärs över sektorer och gränser“, menade Charlotte Brogren.

Vikten av samverkan framhölls även av nästa talare, Kristina Jonäng (C), ordförande i Västragötalandsregionens Miljönämnd. Hon beskrev den västsvenska struktur med samverkan mellan regionens 49 kommuner som betydelsefull för att regionen befinner sig på den möjlighetsnivå den gör idag.”Det tar jättelång tid innan 49 kommuner och en region blir överens, men när vi väl är överens har vi en kraft att förändra“, sa Kristina Jonäng.

Därefter gav Tobias Persson, analytiker på Tillväxtanalys, en internationell utblick och uppehåll sig bland annat kring frågor om vilka styrmedel som finns i Sverige och i andra länder för att nå de energipolitiska målsättningarna.

Panelsamtalet med Charlotte Brogren, Kristina Jonäng och Tobias Persson, kretsade kring frågan “Hur kan Sverige göra för att bli ännu mera innovativa för att möta de stora samhällsutmaningarna?” Panelen var överens om att det behövs mer samverkan och vilken fördel större regioner för med sig. Vidare menade de att en gemensam riktning inom regionen och nationellt behövs för att skapa ett långsiktigt näringspolitiskt klimat och styrka för Sverige som innovationsland.

Vilka områden är Sverige bäst på och vilka är våra regionala styrkor? Västsverige är exempelvis framgångsrika och starka inom mobilitet samt att använda staden som test-arena. Vad gäller möjligheten för offentliga aktörer att driva utvecklingen genom innovationsupphandling var samtliga överens om att offentliga aktörer behöver bli bättre på att använda inköp som en strategisk fråga.

Innovation som en del av hållbarhetsarbetet

Den andra delen av eftermiddagens program handlade om drivkraft för hållbara innovationer. Flera regionalt baserade aktörer var inbjudan för att ge exempel på hur de arbetar med innovation som en del av sitt hållbarhetsarbete. Lars Mårtensson, Miljö- och innovationschef, Volvo Lastvagnar gav exempel på hur närheten till regionala aktörer möjliggör att tillsammans kunna testa teknik, och berättade om hur Volvo har haft flera lyckosamma projekt med exempelvis Renova.

Susan Iliefski-Janols, Sustainability Director, SCA menade att det framförallt är kundens behov som är drivkraften för innovation, och gav flera exempel på produkter som har utvecklats i dialog med kunder där resurseffektivitet och användning i fokus. Susan berättade att SCA under resans gång lärt sig att det krävs ett tillåtande klimat för att lyckas och att det gäller att ha rätt förväntningar på forskningsprojekt.

Margaret Simonsson McNamee, Teknisk Direktör och vice VD vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut betonade vikten att lyfta innovation från ett tekniskt till ett systemperspektiv. “Vi behöver lösa systemfrågor för att optimera“, sa Margaret Simonsson McNamee. Linnéa Lindau, VD, Chalmers Ventures berättade om Chalmers satsning på start-ups som en del nyttiggörande uppdraget och gav exempel på de olika bolagens verksamheter.

I den avslutande paneldiskussionen med talarna diskuterades bland annat hur innovationsprocesser har gått från ett linjärt till cirkulärt tänk och hur kunden fått större betydelse och påverkan. En deltagare i publiken lyfte frågan vad paneldeltagarna önskar för att bidra till ökad samverkan mellan olika sektorer och branscher. Svaret blev bland annat arenor som kopplar ihop nya personer – mötet mellan människor ska inte underskattas. Linnéa Lindau menade att det finns goda möjligheter att stärka innovationsklimatet genom att välja sina kunder och leverantörer – att samverkan med och köpa av tidiga start-ups för att underlätta steget från innovation till kommersialisering.

Slutligen bad dagens moderator Kajsa Dahlsten varje talare att berätta vad de kommer göra för att stärka innovationsklimatet i Västsverige. ”Bjuda in fler aktörer till bordet och sänka tröskeln för att underlätta till bredare representation” sa Lars Mårtensson. Susan Iliefski- Janols tänkte direkt titta närmare på Chalmers Ventures och start-up bolagen och Margaret Simonsson McNamee svarade ”Jobba för att ta innovationsarbetet till en systemnivå och våga ta ett helhetsgrepp.” ”Fortsätta utmana!”, svarade Linnea Lindau

Åsa Wilske, ordförande i GAME, avslutade med att tackade samtliga talare, deltagare och arrangörer och välkomnade till det efterföljande minglet.

 

Presentationer
Charlotte Brogren_Vinnova
Kristina_Jonang_VGR
Tobias_Persson_Tillvaxtanalys
Lars_Martensson_Volvo Trucks
Susan_Iliefski_Janols_SCA
Margaret_Simonsson_McAmee_SP
Linnea_Lindau_Chalmers Ventures

 

NMC Seminarium: Innovation för hållbar stadsutveckling

Den 16/9 samlades ett på Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum för ett frukostmöte anordnat av nätverket GAME och NMC med temat Innovation för hållbar stadsutveckling. Ann-Louise Hohlfält från stadsledningskontoret Göteborgs stad var inbjuden för att berätta om den nya Innovationsstrategi för Älvstaden som nyligen har beslutats om.

En viktig del i det arbetet som har genomförts är att resultatet även ska vara applicerbart i större skala, inte bara för utvecklingen av Älvstaden men för hela Göteborg. Ann- Louise lyfte även vikten av systeminnovationer – det är många aktörer som behöver samverka för att nå resultat och det krävs också att vi pratar om innovation utifrån ett bredare begrepp, inte endast teknik där diskussionerna ofta hamnar.

Innovationsstrategi för Älvstaden

Hur kan de marina näringarna utvecklas i Västsverige?

På GAMEs senaste verksamhetsrådsmöte fick vi besök av Anders Carlberg, ansvarig för maritima frågor i Västra Götaland och Sara West, VD på vågkraftsföretaget Wavetube.

Inom Sverige pågår ett arbete med framtagande av en nationell maritim strategi med fokus på olika utmaningar för de maritima näringarna- ge förutsättningar för företagande samtidigt som ekosystemen ska bevaras och restaureras. Anders Carlberg, ansvarig för maritima frågor i Västra Götalandsregionen ger en inblick i arbetet inom det västsvenska marina klustret. Vilka utmaningar och möjligheter finns och hur kan de maritima näringarna utvecklas hållbart i Västsverige?

 

Wavetube utvecklar en lösning som producerar förnybar el ur havsvågor och är ett företag sprunget ur Chalmers entreprenörsskola i samarbete med Encubator. Vågkraftsföretaget vann nyligen den europeiska affärstävlingen Clean Launchpad där över 400 företag deltog. Deras lösning ska nu drivas mot fullskalig kommersialisering. Sara West, grundare och VD presenterar hur företaget har gått från idé till innovation och affär. Vilka är framgångsfaktorerna för att driva en grön omställning som kan leda till nya affärsmöjligheter, tillväxt och konkurrenskraft? Lyssna och inspireras av Sara West och hennes tankar kring framtiden för både Wavetube och den marina kraften. http://www.thinkwavetube.com/

 

Västsverige mot en fossiloberoende och hållbar ekonomi

För två år sedan tog nätverket GAME fram rapporten Bioekonomi i Västsverige – omställningen till en fossiloberoende och hållbar ekonomi. Denna rapport, som finns att ladda ner från vår webb, var en statusutvärdering av vad vi i Västsverige tillsammans gör för att nå målen i EU:s energi- och klimatstrategi.

Den 13 maj presenteras resultatet från en fördjupad studie om förutsättningarna och möjligheterna för att ställa om det västsvenska energisystemet i enlighet med uppställda mål och visioner. I seminariet, vilket arrangerat av Nätverket GAME:s medlemmar: Västra Götalandsregionen och Chalmers tekniska högskola, får du del av dessa resultat, och möjligheten att diskutera och själv bilda dig uppfattningen om möjligheterna såväl som utmaningarna.

Inbjudan, program och anmälan 

Läs en sammanfattning av rapporten:Transforming the energy system in Västra Götaland and Halland – linking short term actions to long term visions 

150312: Frukostseminarium Cirkulär ekonomi

Tillsammans med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP och Lots design anordnade GAME ett seminarium om Cirkulär ekonomi. I ett fullsatt konferensrum i SPs Göteborgskontor samlades ett fyrtiotal deltagare med representation från näringsliv, akademi, forskningsinstitut och myndigheter för att lyssna till och lyfta frågor som rör cirkulär ekonomi.

Inledningsvis höll Jesse Fahnestock, Evalena Blomqvist och Ragne Emardson från SP tre kortare presentationer med exempel på olika sätt att se möjligheter i hela värdekedjan. Jesse Fahnestock, SP systemanalys tog upp några nationella industrisamarbeten inom möbelindustrin och lyfte bland annat det ökade intresse för icke-tekniska dimensioner av innovation och cirkuläritet.

Evalena Blomqvist, som självutnämnd ”soptant” tog en utgångspunkt i våra miljö- och klimatutmaningar och menade att naturen talar sitt tydliga språk – bland annat exemplifierat i ”earth overshoot day” som ligger allt tidigare år för år. Kombinationen av trenderna med en ökad urbanisering och ökade avfallsmängder är ett problem som måste lösas – t.ex. genom att tänka i värdecirklar istället för värdekedja. Evalena gav några exempel på projekt inom Mistra Closing the loop, bl.a. Realize som undersöker möjligheter för just detta.

 

Prylar som kan kommunicera och effektivt interagera med varandra – det berättade Ragne Emardson mer om och förklarade begreppet ”internet och things”. Tekniska möjligheter finns som kan underlätta samt accelerera och driva utvecklingen med omställningen från produkt till tjänsteflöden men en utmaning för att nå dit är frågan om ägandeskapet.

 

Kajsa Winnes, SP och Irene Stewart Claeson, Lots design gav en inblick i processen att planera och inreda ett helt nytt kontor med återbrukade varor. Publiken fick sedan ta sig en tur runt med uppmaningen att fundera på vad som är nytt och vad som är begagnat. Till förvåning visade det sig att allt förutom vissa lamparmaturer var begagnade varor vid inredningstillfället.

Jonas Norrman, GAME gav exempel på hur organisationer kan finansiera satsningar med hjälp av bidrag från det Europeiska programmet Horizon 2020 och gick igenom den aktuella utlysningen inom avfall med fokus på ”Eco-Innovative solutions”, ”Eco-innovative strategies” och ”Ensuring sustainable use of agricultural waste, co-products and by-products.” Jonas höll i en diskussion där deltagarna lyfte aktuella projekt och möjliga utlysningar inom området.

GAME och SP vill rikta ett stort tack till alla talare och deltagare!

Presentationer:

Evalena Blomqvist
Jesse Fahnestock
Jonas Norrman
Kajsa Winnes och Lots design

150218: Resurseffektivitet- vägen till ett konkurrenskraftigt företag

Tillsammans med The Swedish Life Cycle Center och CERISE arrangerade GAME ett seminarium  på temat Resurseffektivitet- vägen till ett konkurranskraftigt företag.

Den 18e februari samlades ett 30 tal personer från näringsliv, forskningsinstitut och universitet för att att lyssna till Mats Rosenquist från Volvo Group Trucks Technology, Susan Iliefski-Janols, SCA och Caroline Ankarcrona, IVA.

Seminariet arrangerades som en video seminarium mellan Stockholm och Göteborg.

 

Sammanfattning, presentationer och deltagarlista:

MR VolvoGTT
SIJ_SCA Resource Management
Summary-of-seminar-resource-efficiency_20150218
Deltagarlista

Cirkulär ekonomi- vision och verklighet

Cirkulär ekonomi har blivit ett allt mer använt begrepp med tydliga kopplingar till bland annat EU:s kommande regelverk för ökad resurseffektivitet. Men vad innebär egentligen cirkulär ekonomi i praktiken? Vilka möjligheter har Västsvenska aktörer att ta täten i denna utveckling? Under detta morgonseminarium ger SP, Lots Design och GAME exempel på hur institut och näringsliv samverkar kring såväl visioner som praktisk handling, och på hur man kan finansiera utvecklingen med hjälp av bidrag från det Europeiska programmet Horizon 2020.

När: 12 mars, 2015 kl. 07:45-10.00 (Kaffe/te och fralla serveras mellan kl. 07.45 – 08:00)Plats: Göteborg SP, Eklandagatan 86
Närmaste hållplats: Pilbågsgatan
>> Anmälan
Senast fredagen den 6/3 vill vi ha din anmälan.

Cirkulär ekonomi berör hela kedjan från råmaterial och design till produktion, konsumtion och återtagande. Under seminariet får ni höra ett antal korta presentationer med exempel på olika sätt att se möjligheter i hela värdekedjan, i allt från att utveckla affärer, teknik och produkter, till att få förståelse för nya sätt att tänka och agera inom organisationen.

Hur kan produkter och affärsmodeller utformas för att bli mer cirkulära? Jesse Black Fahnestock, SP systemanalys, berättar om nationella industrisamarbeten för mer cirkulära möbelflöden, liksom hur EU tänker kring utvärderingar och framtidsutsikter för cirkulära innovationsprojekt i EU-projektet Recreate.

Från värdekedja till värdecirkel? Evalena Blomqvist, programchef för Mistra Closing the Loop, ger exempel på utmaningar och möjligheter med att ställa om till material i värdecirklar. Hör också Evalena Blomqvist, programchef för Mistra Closing the Loop om varför över 80 parter nu går samman i ett nytt nationellt program kring cirkulära materialflöden i innovationsprogrammet Re:Source.

Vad finns det för tekniska möjligheter att underlätta cirkularitet? Ragne Emardson, SP mätteknik,  visar hur ”internet of things” kan vara en möjliggörare för mer cirkulära produkter och tjänster.

Att leva som man lär. Följ med på en rundvandring där Iréne Stewart Claeson, Lots Design och Kajsa Winnes, SP Systemanalys, berättar om processen att inreda ett helt nytt kontor med återbrukade varor.

Stödja utvecklingen genom EU program. Jonas Norrman, Nätverket GAME berättar om initiativ inom EU för att öka resurseffektivitet, minska importberoende av råvaror samt att minska mängden avfall, tex genom programmet Horizon 2020 som stödjer företag som vill bidra till utvecklingen. Ladda ner rapporten: H2020-WASTE-2015 – GAME Report.

Seminariet avslutas med en diskussionsdel kring behov och möjligheter för samverkan och cirkulär ekonomi.

Seminariet är ett samarrangemang mellan Sveriges tekniska forskningsinstitut och Nätverket GAME, Göteborg Action for Management of the Environment.

Läs mer om Cirkulär Ekonomi här

Resurseffektivitet – vägen till ett konkurrenskraftigt företag

Få en inblick i initiativ som ska bidra till ett resurseffektivt och konkurrenskraftigt Europa, med en hållbar konsumtion och produktion. Ta del av presentationer om hur svenska företag idag engagerar sig genom sitt eget arbete och hur de följer och deltar i EU initiativ. Hur följer, påverkar och arbetar svenska bolag med frågor kring resurseffektivitet? Vilka initiativ och frågor är av intresse inom EU?

När: 18 februari, 2015 kl. 07:45-10.00 (Frukost serveras mellan kl. 07.45 – 08:00)
Plats: Göteborg IVL, Aschebergsgatan 44 (hållpl. Kapellplatsen)
Till anmälan

Lyssna till Mats Rosenquist, ansvarig för extern forskningssamverkan, som presenterar hur Volvo Group Trucks Technology arbetar med sina påverkansprocesser gentemot EU ochvilka resultat detta har lett till. Ta del av en presentation av Susan Iliefski-Janols, hållbarhetschef, som beskriver SCAs arbete med resurseffektivititet och deras engagemang i EU initiativ. Få en inblick i projektet Resurseffektiva affärsmodeller som presenteras och projektleds av Caroline Ankarcrona på IVA, vilket syftar till att stimulera nya affärsmodeller och styrmedel och lyfta resurseffektivitet högre upp på den politiska agendan i Sverige.

Resurseffektivitet är av stor betydelse för att skapa ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa med en hållbar konsumtion och produktion. Inom EU pågår flera initiativ som alla gemensamt verkar för att nå detta mål. Resurseffektivitet ligger högt upp på företagens agendor för att öka sin globala konkurrenskraft, minska belastningen på jordens naturresurser och ekosystem, öka produkters och tjänsters miljöprestanda och för att reducera kostnader, för att nämna några drivkrafter som finns. EU utlyser närmare 80 miljoner fram till år 2020, resurser som ska bidra till ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa. En viktig del av programmet är resurseffektivitet. Det finns andra initiativ som syftar till hållbar konsumtion och produktion där ”Product Environmental Footprint” och ”Organisation Environmental Footprint” är pågående initiativ.

Seminariet avslutas med en diskussionsdel för att fånga upp de frågor som deltagarna anser viktigast att belysa inom resurseffektivitet.

Välkommen!

Seminariet är ett samarrangemang mellan the Swedish Life Cycle Center, GAME och CERISE

141216: [NMC/ GAME] Frukostmöte med Tomas Kåberger

Ett 30-tal medlemmar från Nätverket GAME och Nätverket för Hållbart Näringsliv träffades på Ekocentrum för att lyssna till när Tomas Kåberger gav sin syn på utvecklingen av energimarknaden.

Kåberger gav en global bild av utvecklingen som hafrukostmote_tomaskabergerr skett, med trender som visar att det blir allt lönsammare att investera i vindkraft och solenergi. Att utvecklingen har gått så snabbt beror till stor del på Kinas enorma investeringar i vindkraft och Tysklands investeringar i solenergi.

Tomas Kåberger nämnde Michael Rogol som utmanande menade i sin bok Explosive Growth (2011) att kraftbolagen behöver ändra på sin affärsidé inom 1000 dagar. När hushåll börjar investera mer i solenergi och på sikt även koppla ur sig ur nätet gör det att färre aktörer är med och betalar för de fasta kostnaderna.  Kåberger menar att det är också den utveckling vi börjar se nu- den framtida energimarknaden är förnybar och tillhör konsumenterna.

Ta del av presentationen: 141216 Tomas Kåberger

Sida 1 av 9
1
2
3
4
5
»
...
Sista »