Hönsen flyttar in i HSB Living Lab

Hönsen flyttar in i HSB Living Lab
Foto: John-Daniel Isacsson

Foto: John-Daniel Isacsson

Nu har studenterna i HSB Living Lab fått sällskap av höns som har lyckats komma åt ett två månaders-kontrakt. Bakgrunden är projektet ”Matsvinn” som forskaren Kajsa Lindström på Beteendelabbet driver. I snitt slänger svensken 74 kilo ätbar mat per år och person, som istället kan användas som hönsfoder. Genom att visa på kedjan från matavfall till foder, och så småningom äggleverans, är förhoppningen att detta tydliggör värde för mat. En förhoppning är också att de boende ska bli engagerade och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset.

 

Går allt bra hoppas vi att det modullära hönshuset ska kunna beställas av HSB:s bostadsrättsföreningar. Både som en del i att minska matsvinnet, men också för att hitta möjligheter till sociala knytpunkter och gemenskap, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

HSB Living Lab i Göteborg är ett samarbete mellan näringsliv, stad och akademi och kallas för resan mot framtidens boende. Idén bygger på att skapa ett levandra labb för forskning om en hållbar boendemiljö. I HSB Living Lab bor och lever studenter och forskare för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder. I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer lever boende i en föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas efterhand som forskningen fortskrider.

Anmäla dig till GAMEs frukostseminarium om Living Labs den 6 april kl. 8:00-9.30. Klicka här för att komma till anmälan.