Paradox stänger Tectonic Studio och spelet Life By You

Tidigare den här veckan meddelade Paradox Interactive att de ställde in Life By You, ett simulatorspel avsett att konkurrera med Sims i utveckling hos Paradox Tectonic. Med Rod Humble, en ledande designer på The Sims 2 och The Sims 3, som ledde Tectonic, var fansen hoppfulla om Life By You, som var planerat att lanseras i Early Access tidigare den här månaden innan en obestämd försening.

Den planerade lanseringen av Early Access hände aldrig eftersom Life By You sedan dess ställts in och nu, samma vecka, har Paradox Interactive meddelat att de stänger ned Tectonic, som rapporterats av Game Developer.

“Detta är svåra och drastiska nyheter för våra kollegor på Tectonic, som har arbetat hårt på Life By Yous Early Access-lansering,” skriver Paradox Interactives VD Fredrik Wester i ett pressmeddelande. “Tyvärr, med avbokningen av deras enda projekt, måste vi ta det svåra beslutet att stänga ned studion. Vi är djupt tacksamma för deras hårda arbete med att försöka ta Paradox in i ett nytt genre.”

Som tidigare nämnt sker den här nedstängningen av studion strax efter att Paradox Interactive ställde in utvecklingen av Life By You. Wester sa vid den tiden: “Under en lång tid har vi haft förhoppningar om Life By You och spelets potential vi såg i det, men det är nu klart att spelet inte kommer att kunna uppfylla våra förväntningar. En version som vi skulle vara nöjda med är för långt borta, och därför tar vi det svåra beslutet att avbryta lanseringen.”

Under loppet av några dagar ställdes Life By You in och studion bakom det, Tectonic, stängdes ned. Detta är ett nytt slag mot en bransch som blöder utvecklare och studios till höger och vänster, och Tectonics nedläggning ansluter sig till en alltmer omfattande lista över nedslående nedläggningar och uppsägningar år 2024.

Tidigare i månaden blev 95 anställda på Dead by Daylight-utvecklaren Behaviour Interactive av med sina jobb. Fae Farm och Dauntless-utvecklaren Phoenix Labs avskedade majoriteten av sin personal och ställde in sina pågående spel redan i maj, och samma vecka meddelade Square Enix att de kommer att genomföra uppsägningar som en del av “strukturella reformer”.

I maj stängde Xbox ned fyra Bethesda-studior, inklusive Hi-Fi Rush-utvecklaren Tango Gameworks och Redfall-studion Arkane Austin. Take-Two Interactive stängde Rollerdrome-studion Roll7 och Kerbal Space Program 2-studion Intercept Games samtidigt som de genomförde stora uppsägningar på sin indie-utgivare Private Division-etikett. Samma vecka fick vi reda på att Deliver Us Mars-utvecklaren Keoken Interactive hade avskedat nästan hela sin personal.

Bortsett från spelen under året fick EA avsluta cirka 670 anställda över alla avdelningar, vilket ledde till att Respawns Star Wars FPS-spel ställdes in. PlayStation avskedade 9

Paradox Interactive meddelade tidigare denna vecka att de ställde in sitt första spel, Life By You, som utvecklades av Paradox Tectonic. Spelet var tänkt att vara en simulator som skulle konkurrera med populära titlar som The Sims, men efter en obestämd försening beslutades det att avbryta projektet. Därefter meddelade Paradox Interactive att de också kommer att stänga ned Tectonic Studio, vilket har chockat och besviken många fans och anställda.

Som VD Fredrik Wester förklarade, var nedläggningen av Tectonic nödvändig efter beslutet att ställa in Life By You. Trots alla ansträngningar och hopp för spelets framtid var det uppenbart att det inte skulle kunna uppfylla Paradox Interactives förväntningar. Beslutet att stänga studion är en del av en trend inom spelbranschen där nedläggningar och uppsägningar har blivit allt vanligare under 2024.

Det senaste nedläggningsfallet med Tectonic Studio är en del av en större trend med studios som stängs ned och utvecklare som blir av med sina jobb. Andra kända företag som Behaviour Interactive, Phoenix Labs, Square Enix och Xbox har alla drabbats av nedläggningar och uppsägningar under året. Detta skapar en bekymmersam situation för många inom spelindustrin och visar på de utmaningar och osäkerheter som branschen står inför.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top