Embracer Group delas upp i tre företag

Embracer Group, företaget som nyligen sålde Star Wars: Knights of the Old Republic remake-utvecklaren Saber Interactive för 500 miljoner dollar, har meddelat sina planer att dela upp sig i tre separata, börsnoterade företag. Därmed kommer Embracer Group som vi känner det inte längre att existera; istället kommer det främst bestå av Asmodee, Coffee Stain & Friends samt Middle-earth Enterprises & Friends.

Varje av dessa företag kommer att drivas individuellt och handlas offentligt på marknaden, med immateriella tillgångar och varumärken under Embracer Group-paraplyet fördelade mellan dem. Denna separation följer på en turbulent period för Embracer Group, som ligger bakom uppsägningar på företag som Black Forest Games och Eidos-Montréal efter att en planerad 2 miljarder dollar-deal med Saudiarabien-stödda Savvy Games Group föll igenom 2023.

“Under de senaste åren har gruppen gjort betydande investeringar i förvärv och i en strategi för accelererad organisk tillväxt. För att ytterligare förverkliga det outnyttjade potentialen i Embracer Group och bättre optimera användningen av dess resurser meddelade Embracer Group ett omstruktureringsprogram i juni 2023 uppdelat i olika faser som varar fram till mars 2024”, skriver företaget i ett pressmeddelande. “Fokus för programmet har varit kostnadsbesparingar, kapitalallokering, effektivitet och konsolidering, samtidigt som utvalda studios avyttrades.

Efter en noggrann och grundlig översyn är styrelsens bedömning att den nuvarande grupplstrukturen inte skapar optimala förutsättningar för framtida värdeskapande varken för Embracer Groups aktieägare eller andra intressenter. För att fortsätta omvandlingen av Embracer Group för framtiden till förmån för alla anställda, spelare och aktieägare, har styrelsen och den verkställande ledningen därför beslutat att föreslå en uppdelning av Embracer Group, vilket skapar tre separata offentligt listade enheter: ‘Asmodee,’ ‘Coffee Stain & Friends,’ och ‘Middle-earth Enterprises & Friends.’

Embracer Group säger att varje av dessa enheter kommer att ha sin egen balansräkning, ekonomiska mål och struktur samt allokeringsstrategi. Kort sagt kommer varje av dessa företag i huvudsak vara oberoende av varandra, även om de formas från samma paraply.

Efter denna nya uppdelning avses Middle-earth Enterprises & Friends förbli en kreativ kraft inom AAA-spelutveckling och -publicering för PC/konsol,” läser ett pressmeddelande. Den kommer att fortsätta som förvaltare av The Lord of the Rings och Tomb Raider-varumärkena, med huvudfokus på det första.

Det kommer att bestå av studios som Crystal Dynamics, Dambuster Studios, Eidos-Montréal, Flying Wild Hog Studios, Tripwire, Vertigo Games, Warhorse Studios, 4A Games och mer, med varumärken som Dead Island, Killing Floor, Kingdom Come: Deliverance, The Lord of the Rings, Metro och Tomb Raider.

Coffee Stain & Friends avses enligt Embracer Group “bestå av ledande förläggare och utvecklare som fokuserar på en rad spel för PC, konsol och mobil, inklusive Community-driven free-to-play spel, LiveOps-spel och indie-/AA-spel.” Den kommer att drivas under två segment, enligt företaget: Premium och Free-To-Play.

Dess “Premium”-verksamhet inkluderar studios som Coffee Stain, Ghost Ship, Tarsier, Tuxedo Labs, THQ Nordic och Amplifier Game Invest. Dess varumärken inkluderar Deep Rock Galactic, Goat Simulator, Satisfactory, Wreckfest, Teardown, Valheim och över 200 andra.

Dess “Free-To-Play”-verksamhet inkluderar studios som Easybrain, Deca, CrazyLabs och Cryptic, med varumärken som Soduku.com, Blockudoku, Jigsaw Puzzle, Star Trek Online, D&D Neverwinter Online och mer.

Asmodee består av 23 helt ägda studios och mer än 300 varumärken och utgör den bordsspel delen av Embracer Group. Den kommer att fortsätta fokusera på bordsspel medan den samarbetar i transmedia partnerskap för varumärken som The Lord of the Rings och andra inom Embracer Groups portfölj. “Som en global ledare inom bord- och kortspel, med en bevisad track-record av lönsam tillväxt, är Asmodee välpositionerad att bygga på sin strategi och fortsätta att blomstra som en fristående enhet.”

Dess varumärken inkluderar Ticket to Ride, 7 Wonders, Azul, Catan, Dobble, Exploding Kittens och andra brädspel baserade på The Lord of the Rings, Marvel, Game of Thrones, Netflix, Lego och Star Wars.

“Denna omvandling är ett viktigt steg för att låsa upp aktieägarvärde,” skriver ordföranden för Embracer Groups styrelse Kicki Wallje-Lund i ett pressmeddelande. “Med denna nya struktur kommer de tre enheterna att kunna fokusera på att genomföra sina kärnstrategier och dra nytta av sina egna styrkor, vilket ger mer differentierade och distinkta aktiehistorier till både befintliga och nya aktieägare.”

Medeltidsföretagen & Friends kommer att förbli inom det nuvarande offentligt listade Embracer Group, som självt kommer att få ett nytt namn. Asmodee och Coffee Stain & Friends kommer att slå markeden som separata företag inom 12 månader, under 2025.

Hur känner du inför denna uppdelning inom Embracer Group? Berätta gärna i kommentarerna nedan!

Embracer Group, företaget bakom populära spel som The Lord of the Rings och Tomb Raider, har nyligen meddelat att de planerar att dela upp sig i tre separata företag. Denna uppdelning kommer att omfatta en enhet som heter Middle-earth Enterprises & Friends, som kommer att fortsätta fokusera på AAA-spelutveckling och -publicering för PC och konsol. Genom denna separation hoppas Embracer Group kunna optimera användningen av sina resurser och skapa mer värde för sina aktieägare och intressenter.

Middle-earth Enterprises & Friends kommer att bestå av flera välkända spelstudios, däribland Crystal Dynamics, Eidos-Montréal och Warhorse Studios. Dessa studior har skapat spel som Dead Island, Metro och Kingdom Come: Deliverance, och kommer fortsätta att utveckla spännande spel inom The Lord of the Rings och Tomb Raider universum. Genom att separera dessa studios från resten av Embracer Group, kommer de att kunna fortsätta att vara en kreativ kraft inom spelindustrin.

Dessutom kommer Embracer Group att behålla ett fokus på bordsspel genom enheterna Asmodee och Coffee Stain & Friends. Asmodee kommer att fortsätta att vara en ledande aktör inom bordsspel och samarbeta med varumärken som The Lord of the Rings, medan Coffee Stain & Friends kommer att erbjuda en rad spel för PC, konsol och mobil. Genom denna uppdelning hoppas Embracer Group kunna stärka varje enhets fokus och skapa mer differentierade aktiehistorier för sina aktieägare.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top