Uppgift: Gothic-utvecklaren Piranha Bytes stängd ner.

Piranha Bytes, utvecklaren av serier som Elex, Gothic och Risen, har stängts ner. Studion ägdes av Embracer, som hade sökt en köpare för den tyska utvecklaren som en del av sina pågående kostnadsbesparande omstruktureringar efter det misslyckade $2 miljarder affären med Saudiarabien-stödda Savvy Games Group förra året.

Det rapporterades att Pirahna Bytes letade efter en ny utgivare efter nedskärningar förra året. I januari, efter en tystnadsperiod och inaktivitet från studion, adresserade VD Micahel Rüve rapporter om en förestående nedläggning genom att säga att företaget var i en “svår situation” samtidigt som han uttryckte optimism om att hitta en partner genom att säga, “Skriv inte av oss ännu!”

Emellertid publicerade den tyska webbplatsen GameStar (som framkommit av Eurogamer) en historia som rapporterade att studion officiellt stängdes ner i slutet av juni. Trots denna rapport har det ännu inte kommit något officiellt uttalande om nedläggningen från Embracer eller Pirahna (studions webbplats förblir inaktiv, dock), och detaljer om vad som exakt hände är knappa. Game Informer har kontaktat Pirahnas utgivare THQ Nordic för en kommentar och kommer att uppdatera den här historien med ett svar om vi får ett.

Dock meddelade Pirahna-ledarna Björn Pankratz och Jenny Pankratz tidigare idag bildandet av Pithead Studio, en ny indie-studio. I en tillkännagivande video erkänner paret Pirahnas tystnad under de senaste månaderna och säger att de planerar att svara på frågor om Pitheads grundande på sin YouTube-kanal varje måndag.

Piranha Bytes grundades 1997 och är kanske mest känd för att ha skapat Gothic-serien. Studion utvecklade också de tre Risen-titlarna och Elex-serien; dess sista släpp var Elex II 2022. En remake av Gothic 1 är för närvarande under utveckling av en annan studio, Alkimia Interactive. Piranha Bytes förvärvades av THQ Nordic 2019, som självt är en publiceringsdotter till Embracer Group.

Om detta är sant skulle detta nyheter representera Embracers senaste offer efter nedläggningen av Alone in the Dark-utvecklaren Pieces Interactive förra månaden. Efter månader av nedskärningar, studionedläggningar (inklusive Saints Row-utvecklaren Volition Games och Timesplitters-utvecklaren Free Radical), och försäljning av sina egendomar, delade Embracer sig i tre företag i april: Middle-earth & Friends, Coffee Stain & Friends och Asmodee.

Piranha Bytes, utvecklaren bakom populära spelserier som Gothic, Risen och Elex, har tydligen stängts ner. Studion ägdes av Embracer, som hade sökt en köpare för den tyska utvecklaren som en del av sina pågående omstruktureringar efter en misslyckad affär förra året. Trots att det ännu inte har kommit något officiellt uttalande om nedläggningen från Embracer eller Pirahna, har det rapporterats att studion officiellt stängdes ner i slutet av juni.

Pirahna Bytes letade enligt tidigare rapporter efter en ny utgivare efter nedskärningar förra året. Efter en tystnadsperiod och inaktivitet från studion, meddelade VD Micahel Rüve att företaget var i en “svår situation” men var optimistisk om att hitta en partner. Även om detaljerna är knappa, har grundarna av Piranha Bytes, Björn Pankratz och Jenny Pankratz, nu bildat en ny indie-studio vid namn Pithead Studio. De planerar att svara på frågor om studions grundande på sin YouTube-kanal varje måndag.

Piranha Bytes grundades 1997 och är mest känd för att ha skapat Gothic-serien. Studion utvecklade även Risen-titlarna och Elex-serien. Embracer, som äger THQ Nordic som förvärvade Pirahna Bytes 2019, har genomgått flera nedskärningar och studionedläggningar den senaste tiden. Med nedläggningen av Pirahna Bytes skulle detta representera Embracers senaste offer och en fortsättning på deras omstruktureringar inom spelindustrin.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top