Xbox President om Bethesda Studio Nedläggningar

Tidigare under denna vecka stängde Xbox fyra Bethesda-studior, inklusive Redfall-utvecklaren Arkane Austin och Tango Gameworks, teamet bakom förra årets Hi-Fi Rush. Även om var och en av de fyra berörda studiorna, som även inkluderade Mighty Doom-utvecklaren Alpha Dog Games och Bethesda-supportstudion Roundhouse Games, släppte en uttalande om nedläggningarna, förblev Xbox tyst.

Men fyra dagar senare intervjuade Bloombergs Dina Bass Xbox-president Sarah Bond och frågade henne om Bethesdas nedläggningar, till vilket Bond hänvisade till en önskan att hålla Xbox-affären frisk på lång sikt, även genom svåra övergångsperioder.

Här är vad Bond sa:

“Det är alltid extremt svårt när man måste fatta sådana beslut. Jag återvänder till vad jag sa om branschen, och när vi tittar på dessa grundläggande trender, känner vi ett djupt ansvar för att säkerställa att spelen vi gör, de enheter vi bygger, de tjänster vi erbjuder finns där genom tidpunkter, även när branschen inte växer och när du genomgår en övergångstid. Och nyheterna vi tillkännagav tidigare den här veckan är en följd av det och vårt åtagande att se till att affären är sund på lång sikt.

“Med det sagt, vårt åtagande att ha egna studior och samarbeta med partners för att ha spel stora och små – vi är en plattform där du kan spela [Grand Theft Auto], men du kan också spela Palworld, eller du kan spela Call of Duty eller du kan spela Pentiment, det förändras inte. Och faktiskt, vårt åtagande gentemot Bethesda och den roll den spelar är en del av Xbox och allt vi gör.

“Det har faktiskt varit ganska fantastiskt. Jag vet inte om du har fått möjlighet att titta på det. Fallout TV-show fanns på Amazon, och det har varit fantastiskt att se människor förälska sig i den världen men också vad den har gjort för spelen själva, och människor som går tillbaka och utforskar allt inuti det. Det kommer några andra fantastiska saker från våra studior senare i år. Indiana Jones and the Great Circle – jag var en stor Indy-fan när jag växte upp – så du borde kolla på det. Men just nu, för oss och våra team, är vårt fokus på de drabbade personerna och att göra allt vi kan för att hjälpa dem genom den här svåra övergången.”

Bass frågade sedan Bond specifikt om nedläggningen av Tango Gameworks efter Hi-Fi Rush, som enligt Xbox egna erkända metriker var en stor framgång. Bonds svar här var mindre entydigt – du kan läsa det nedan i sin helhet:

“En av de saker jag verkligen älskar med spelbranschen är att det är en kreativ konstform, och det innebär att situationen och vad som är framgångsrikt för varje spel och studio är också väldigt unikt. Det finns ingen enstorlekspassar-all-lösning för oss. Så vi tittar på varje studio, varje spelteam, och vi tittar på en hel mängd faktorer när vi står inför att fatta beslut och göra avväganden som det. Men allt kommer tillbaka till vårt långsiktiga åtagande för de spel vi skapar, de enheter vi bygger, tjänsterna, och säkerställa att vi förbereder oss för att kunna leverera på dessa löften.”

Även om det är bra att Bond adresserade dessa nedläggningar hos Xbox, saknas fortfarande den klarhet du skulle förvänta dig från ett av de största företagen inom spelbranschen. Varken Microsoft eller Xbox, inklusive Microsoft Gaming CEO Phil Spencer, har ännu tagit upp uppsägningarna och nedläggningarna i officiell kapacitet bortom detta.

För mer information, läs om hur Redfall enligt uppgift var på väg att få en stor uppdatering för offlinespel denna månad innan Xbox stängde ned Arkane Austin, och läs sedan om hur Xbox enligt uppgift överväger att ta Senuas Saga: Hellblade II till PlayStation 5. Efter det, kolla in den här historien om hur fler uppsägningar på Xbox enligt uppgift är på gång, och läs sedan om hur företaget diskuterar att sätta Call of Duty på Xbox Game Pass tillsammans med en prishöjning.

Vad tycker du om Bonds svar? Berätta gärna i kommentarerna nedan!

Tidigare under denna vecka stängde Xbox fyra Bethesda-studior, inklusive Redfall-utvecklaren Arkane Austin och Tango Gameworks, teamet bakom förra årets Hi-Fi Rush. Även om var och en av de fyra berörda studiorna, som även inkluderade Mighty Doom-utvecklaren Alpha Dog Games och Bethesda-supportstudion Roundhouse Games, släppte en uttalande om nedläggningarna, förblev Xbox tyst i frågan. Men under en intervju med Bloomberg avslöjade Xbox-presidenten Sarah Bond att nedläggningarna handlar om att säkerställa att företagets affär förblir frisk på lång sikt, även under svåra övergångsperioder.

Bond förklarade att det är extremt svårt att fatta beslut om nedläggningar av studior, men att Xbox känner ett djupt ansvar för att säkerställa att spelen, enheterna och tjänsterna de erbjuder finns tillgängliga även när branschen går igenom förändringar och inte växer. Hon betonade vikten av att ha egna studior och samarbeta med partners för att erbjuda spel av olika storlekar och genrer på plattformen. Bond nämnde också det kommande spelet Indiana Jones and the Great Circle som något att se fram emot från Xboxs studior senare i år.

Även om Bond adresserade nedläggningarna av Bethesda-studiorna och förklarade företagets långsiktiga strategi, är det fortfarande brist på klarhet kring besluten från Microsofts sida. Ytterligare kommentarer från företagsledningen har ännu inte offentliggjorts, vilket har lett till spekulationer i spelindustrin. Det återstår att se hur dessa nedläggningar kommer påverka Xboxs framtida spelutbud och samarbeten med andra studior.

Vi använder oss av kakor för att se till att du får den bästa upplevelsen på Game Network 

Scroll to Top